Олесь Гончар

Гончар Олесь (Олександр) Терентійович (3.IV.1918, с. Ломівка, нині у складі м. Дніпра – 15.VII.1995, м. Київ) – прозаїк, публіцист, громадський діяч, академік НАН України, Герой Соціалістичної праці (1978), Герой України (2005, посмертно). Голова правління Спілки письменників України (1959–1971), секретар правління Спілки письменників СРСР (1959–1986). Депутат Верховних Рад СРСР і УРСР, голова Республіканського комітету захисту миру, член Всесвітньої Ради Миру. Лауреат багатьох престижних премій.
 
Сім років життя Олеся Гончара були пов’язані з Харковом. У 1934–1937 рр. він навчався в Харківському комуністичному газетному технікумі ім. М. Островського. Через деякий час після його закінчення працював у харківській обласній газеті «Ленінська зміна». У 1938–1941 рр. Гончар навчався на філологічному факультеті Харківського університету. У 1941 р. з початком війни він добровольцем іде в студентський батальйон і через два тижні навчання військової справи в Чугуєві вирушає на фронт. 
 

Сумним було наступне повернення Гончара до Харкова: в 1942–1943 рр. він – військовополонений концтабору на Холодній Горі, звідкіля йому, на щастя, вдалося втекти. Після закінчення війни, через матеріальну скруту Олесь Гончар змушений був продовжити навчання в Дніпропетровському університеті, а потім назавжди пов’язав своє життя з Києвом.


У Харкові залишилися друзі та знайомі письменника. Тут друкувалися його твори. Харківський період свого життя він відобразив у романах «Людина і зброя» (історія харківського студбату) і «Циклон» (перебування в таборі для військовополонених). 
 
Іменем Олеся Гончара названо вулицю Харкова. На одній із будівель Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна на честь письменника встановлено меморіальну дошку, навчальна аудиторія філологічного факультету носить його імя.


Пропонуємо переглянути


Харківські завулки [Електронний ресурс]. 12 серія. Олесь Гончар: в рідний Харків, на Толкачівку : [фільм] / Malva TV ; авт. і ведучий В. Проненко ; оператори: Р. Черемський, М. Калита. – Електрон. відеодані (1 файл : 18:03 хв.). – Харків, 2015. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=B-M4vKPOp9M, вільний (дата звернення: 19.01.2018). – Назва з екрану.
 
Автори фільму пройшлися доріжками героїв романів Олеся Гончара, відвідали Толкачівку – місце студентської молодості класика. В університетській бібліотеці та у Харківському клубі письменників про нього розповіли Володимир Калашник, Володимир Брюгген та Анатолій Перерва.